Consells pràctics per fumar en pipa
1. No és recomanable quan es fuma pipa per primer cop cremar el fogonet amb conyac o una altra classe d'alcohol. És preferible untar l'interior de la cassoleta amb una lleugera capa de mel.
2. Utilitzar tabac de bona qualitat procurant, al principi, no omplir completament, deixant la meitat de la cassoleta. D'aquesta forma s'obté un bon "culottage" a les parets de la pipa.
3. Per omplir la pipa per primera vegada, s'ha d'introduir el tabac lleugerament per anar atacant-lo poc a poc. El tabac ha d'estar regularment atapeït.
4. Contràriament al cigarret, la pipa ha de fumar-se amb lentes aspiracions. Com més lentes millor serà el seu aroma.
5. És aconsellable que una pipa no s'utilitzi més d'una vegada al dia. Un bon fumador té diverses pipes per anar alternant el seu ús. Una vegada fumada la pipa, s'ha de deixar descansar en un portapipas amb la cassoleta cap avall.
6. La capa que la combustió del tabac va deixant a les parets de la cassoleta constitueix la millor protecció de la fusta, al mateix temps que proporciona el millor gust al tabac. És convenient no castigar-les massa, tot i que s'ha d'evitar que el seu gruix augmenti més d'un mil·límetre. Amb un atacador metàl·lic de triple ús es poden rascar les parets interiors de la pipa.
7. És convenient fer periòdicament una neteja a fons de la pipa. Per això és aconsellable utilitzar escombretes apropiades per netejar el filtre i la canya de la cassoleta.